Haderslev Kommune og Provas har i dag offentliggjort arkitektkonkurrencen for området omkring Jomfrustien i samarbejde med Arkitektforeningen.

300 borgere var til informationsaften. 60 deltog i workshops, der skulle generere idéer. Erhvervsfolk, skoleelever og mange andre har været involveret i processen med at skabe en vision for området omkring Jomfrustien, der er udpeget til klimatilpasning og samtidig skal byudvikles, så der skabes god sammenhæng mellem Haderslev Havn og bymidten.

Visionen for området er nu omsat til et konkurrenceprogram, der blandt andet peger på, at der på modig vis skal skabes levende rum, området skal være mangfoldigt og eksperimenterende og det skal binde Haderslev Havn og den historiske bymidte sammen. Alt det og meget mere skal de konkurrerende tage højde for, når de senere på året afleverer deres bud på, hvordan området skal se ud i fremtiden.

”Jeg er utrolig glad for, at så mange har vist interesse for projektet allerede inden, vi har haft en skovl i jorden. Det viser mig, at vi gjorde det rigtige, da vi i byrådet besluttede, at vi skulle bruge den nødvendige klimatilpasning til også at give området et løft. Nu er vi spændte på, hvad de dygtige fagfolk får ud af alle idéerne, og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at deltage”, siger H. P. Geil.

”Jeg er overbevist om, at et projekt i den her størrelsesorden vil trække investorer til kommunen. Vi har allerede set den første investering i området, hvor biografen Kosmorama vil bygge nyt, flot biografcenter med fire sale – et projekt der passer godt ind i den retning, vi gerne vil have området til at bevæge sig i”, siger H. P. Geil.

Konkurrencen er udskrevet blandt alle uddannede arkitekter, der har lyst til at give et bud på opgaven. Der er en præmie på mindst 250.000 kroner til det projekt, der udnævnes til vinder og desuden 500.000 til fordeling mellem andre projekter, som dommerkomitéen ønsker at belønne. Vinderen vil efterfølgende komme til at arbejde videre med projektet. Resultatet af konkurrencen offentliggøres i november 2016.

”Jeg er meget spændt på, hvilke forslag der kommer fra konkurrencens deltagere. Det er første gang, vi arbejder med at gøre klimatilpasningen synlig og anvende den positivt til at byudvikle et område. Vi er glade for, at vi gennem et godt samarbejde med kommunen kan være med til at løfte kvaliteten af byen. På den måde er projektet allerede et af de mere bemærkelsesværdige projekter i Danmark lige nu”, siger formand for Provas’ bestyrelse, Kjeld Thrane.

Konkurrencen er i dag offentliggjort på arkitektforeningen.dk